Nachtzweten: laat er je slaap niet voor

De (te) hete Belgische zomer is weer in het land...

Hot town, Summer in the city. Sweat baby sweat.. De lokale radiozenders halen plots weer die good old radiohits boven, met plezier luiden we het begin van de zomer in. Rosé all day is enkel nog een kwestie van een beetje geduld uitoefenen. Op dat moment denkt er nog niemand aan de nadelen van een hete zomer, maar die duiken spijtig genoeg al heel snel op. Slapeloze nachten door nachtzweten bijvoorbeeld. ​ Geen probleem, met volgende tips van Sleeplife beleef je enkel nog hete nachten van zomerse escapades waar je zelf voor instaat.

Eerst even dit: Zweten MOET. Transpireren zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en voorkomt dat het oververhit raakt. Anders dan gewoon wat zweten, is nachtzweten wel degelijk hinderlijk. Laten we de oorzaken van menig okselvijvertjes eens van dichterbij bekijken:

1. Een inkopper: het is te warm

Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileer je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Gevolg: het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven. Om 3 uur 's nachts ben je klaar wakker!

2. Nachtkledij

Als je synthetische stoffen draagt om te slapen, ga je sneller zweten in je slaap.

3. Lichamelijke inspanning

Tien kilomter lopen na het werk om je hoofd leeg te maken? Goed bezig Sporty Spice, maar dat doe je best niet vlak voor het slapen. Als je actief bezig bent, warmt je lichaam op en koelt het niet meteen af. Het gevolg is dat je zwaar gaat zweten in bed.

4. Je bent toch een beetje wat je eet

Pas op met gekruid eten en alcohol. Deze spijzen en dranken kunnen nachtzweten veroorzaken. Alcohol verwijdt de bloedvaten, waardoor er warmte vrij komt. Het resultaat? Overmatig zweten. In voedsel is vooral de stof capsaicin een boosdoener. Die vind je onder andere terug in chilipeper.

5. Medicijnen

’s Nacht transpireren is ook een veel voorkomende bijwerking van bepaalde medicijnen. Het dient geen betoog: lees toch maar eens aandachtig die bijsluiter!

6. Angst en stress

Angst- en stressgevoelens hebben ook een invloed op de zweetklieren. Er wordt namelijk adrenaline aangemaakt, die de hartslag en de bloeddruk doet stijgen. Er komt energie vrij, waardoor je het warmer krijgt en dus sneller zweet. 

7. Hormonen

Vrouwen in de overgang naar de menopauze hebben vaak te kampen met nachtzweten. Ze hebben behoorlijk veel last van opvliegers of vapeurs. Dan krijgen ze het plots heel erg warm, hun hoofd wordt rood en de zweetdruppeltjes stromen werkelijk langs hun lichaam.

8. Onderliggende ziekte

Zweten in bed kan ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte zoals slaapapneu, diabetes, tuberculose, HIV-virus, hypofyse aandoeningen, ziekte van Hodgkin, aandoening aan de bijnieren. 

Nu we weten waar de meeste oorzaken liggen, kunnen we ook gerichte oplossingen bedenken.

Oplossingen voor nachtzweten

1. Geef je lichaam rust

Zorg dat je lichaam, na een inspanning, genoeg afkoelt. Je lichaam heeft gemiddeld vier uur nodig om af te koelen voor een gezonde nachtrust zonder overmatig zweten. 

2. Laat de onesie maar in de kast liggen!

Trek verse, katoenen nachtkleding aan en kies katoenen bedlinnen. Synthetische lakens en kussenslopen zijn alles behalve luchtdoorlatend. In de winter houden ze de warmte vast, maar in de zomer kan je er haast niet in ademen. Daardoor ga je opvallend sneller zweten. Katoenen, linnen en zijden bedtextiel zijn een goed alternatief. Het zijn lichte en ademende stoffen die heerlijk fris aanvoelen in de zomer. Sleeplife® heeft een ruim aanbod aan bedtextiel in die materialen, voor ieders budget en behoeften. 

3. Is je bed Summer proof?

Wil je een klamme matras voorkomen, heb je baat bij een temperatuurregulerende beschermer. Dankzij de vochtregulerende werking absorbeert die je transpiratievocht en voert dat meteen weer af. Dankzij de uitstekende ventilatie ga je minder transpireren en krijg je niet vlug te warm of te koud.

4. Check de temperatuur

Zorg voor een aangename temperatuur. Als het in je slaapkamer te warm of te koud is, kan dat je nachtrust grondig verstoren. Je slaapt moeilijker in, slaapt onrustiger en wordt sneller wakker. Of je het graag warm of iets frisser hebt, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur. Maar over het algemeen slaap je best in een kamer waar het tussen de 16 en 22°C is. Toch nog snel een spurtje doen naar de dichtstbijzijnde elektrospeciaalzaak?

5. Laat dat extra stukje chipolata maar liggen!

Vermijd alcohol en gekruide voeding ’s avonds. Eet ook niet te laat en vermijd zware maaltijden vanaf twee uur voor het slapengaan. Hoewel je van vetten en suikers wel slaperig wordt, verstoren ze je nachtrust. Dat komt doordat je lichaam veel energie nodig heeft om ze te verteren. Heb je ’s avonds honger? Kies dan voor een gezonde, lichte snack. Zo houden we onze Summer body ook meteen in shape ;)

6. Water is heilzaam

Loopt het zweet toch nog langs je lichaam? Drink dan een beetje koud water, spoel je af met lauw-warm water en leg een schone badhanddoek over je laken. Zo kan je voortslapen, zonder je bed te verversen en je partner te storen. 

Met deze tips ben je weer helemaal klaar voor een lange, zwoele zomer. Sweet dreams!


Slaaptips powered by sleeplife.be


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Sleeplife

Neem contact op met

Phenix Retail cvba Rijksweg 10 2880 Bornem

+32 3 500 50 17

www.sleeplife.be